Wat hebben we bereikt?
De overkoepelende doelstelling op dit thema voor 2021 was dat iedereen deel kan nemen aan de samenleving. Dat was in 2021 door de corona-maatregelen een extra lastige opgave. Activiteiten voor laaggeletterden moesten online, scholen waren een aantal keer dicht, begeleiding op de werkvloer was lastig met de 1,5 meter maatregel en de veranderende omstandigheden hadden ook invloed op uitgaven en inkomsten.
Ondanks de corona zijn er op onderdelen ook goede resultaten geboekt. Het aantal uitkeringen daalde van 514 naar 503, we haalden de doelstelling voor het aantal garantiebanen (regio Lekstroom), het ongeoorloofde verzuim voor leerplichtige jongeren is in lijn met voorgaande jaren en de financiële zelfredzaamheid nam toe. Plaatsingen op vrijwilligerswerk waren in lijn met de verwachtingen.
Andere cijfers vragen om actie. We zien een forse daling van het percentage kinderen met een (voor en vroegschoolse educatie (VVE) indicatie die ook daadwerkelijk gebruik maakt van de VVE. Deze daling lijkt niet corona-gerelateerd. De banen die we realiseren door middel van een Social Return-verplichting blijven achter bij de ambitie.
Ook zijn er inwoners , die de negatieve effecten van de Corona-maatregelen hebben ondervonden. Inwoners die als gevolg van de corona de stap van een ontwikkeltraject naar werk net niet hebben kunnen maken. Of leerlingen die veel moeite hadden
met de verschillende lockdowns met als gevolg achterblijvende en/ schoolprestaties .
We werkten hard om zo goed mogelijk in te spelen op de corona-situatie. Leerplichtambtenaren gingen samen met jongerenwerk de straat op om jongeren aan te spreken. interdisciplinaire team van Op Koers jeugd, ging in gesprek met jongeren waarover men bij leerplicht / jongerenloket / op school zorgen had. Dit met het doel om jongeren en hun ouders te ondersteunen bij een zoektocht naar een oplossing.