Programma in vogelvlucht
Inleiding
In de Sociale Koers komen de beleidskaders van Wmo, Gezondheid, Jeugd en Onderwijs en Werk en Inkomen bijeen. Hiermee stimuleren en faciliteren we het integraal werken tussen deze beleidsterreinen. Het stelt ons in staat om mensen en middelen uit verschillende beleidsterreinen gelijktijdig en in samenhang in te zetten om ons doel te bereiken. Waarbij ons doel is dat iedereen meetelt in Houten. We streven naar een positieve gezondheid voor al onze inwoners, waarbij centraal staat wat kan in plaats van wat niet (meer) mogelijk is.
Behaalde maatschappelijke doelen
Gerealiseerde maatschappelijke effecten (subdoelen)
We hebben in Houten een sterke en veerkrachtige samenleving. Dit is een verdienste van allereerst onze inwoners zelf en daarnaast van onze partners, in samenwerking met onze eigen organisatie. Onze partners stelden zich flexibel op en waren inventief en creatief in het vinden van oplossingen om de inwoners waar nodig te ondersteunen en weer op weg te helpen.
Gedurende het tweede jaar van de pandemie zien we dat cijfers over eenzaamheid, saamhorigheid, gezond leven, (financiële) zelfredzaamheid, mentaal welbevinden en een veilige woonomgeving stabiel bleven of soms zelfs ten positieve veranderden.
We realiseren ons dat dit een beeld is van de gehele bevolking en dat er op individueel niveau schrijnende situaties zijn ontstaan.
Niet gerealiseerde maatschappelijke effecten (subdoelen)
De corona heeft ook zijn weerslag gehad op onze inwoners. Zo zien we dat de meest kwetsbaren in onze samenleving het zwaar hadden. Uit de recente cijfers van de Monitor Sociale Kracht (2021) blijkt dat juist de meest kwetsbare inwoners de afgelopen twee jaar nog verder op achterstand zijn gekomen. Dit behoeft extra aandacht.
Sommige inwoners verloren hun baan, werden ziek of stonden psychisch onder druk. Dit leidde bijvoorbeeld tot, spanning of depressieve gevoelens. Dit zagen we bijvoorbeeld terug in de toename van het gebruik van Jeugdhulp.
Een aantal geplande activiteiten om een gezonde leefstijl te bevorderen konden helaas niet doorgaan. Zo konden we de verenigingen niet verder ondersteunen bij hun alcoholbeleid i.v.m. de sluiting van de kantines en vroegen inwoners minder ondersteuning aan bij OnsFonds om de saamhorigheid in de eigen omgeving te vergroten. Nu de maatregelen verdwijnen (ten tijde van dit schrijven) verwachten we dat we snel verbetering zullen zien op de nog niet gerealiseerde maatschappelijke effecten en prestaties.
Prestaties
In de begroting zijn diverse prestatie-indicatoren opgenomen. Onderstaand wordt schematisch weergegeven welk percentage van de geplande prestatie-indicatoren is gerealiseerd.
Zoals uit bovenstaande grafiek blijkt is 78% gerealiseerd. De belangrijkste resultaten worden hieronder nader toegelicht.
Gerealiseerde prestaties
We zien een daling van de Wmo indicaties, wat een gevolg is van de nieuwe verordening Jeugd en Wmo, waarbij we hebben ingezet op meer zelfredzaamheid. Ook hebben we ten aanzien van de met zorgleveranciers afgesloten contracten meer gestuurd op het naleven van deze contracten.
Het aantal deelnemers aan de Gecombineerde Leefstijl Interventie, MOTTO, OudersInc., cursus taal- en digivaardigheden, koppelingen tussen vraag- en steungezinnen, stichting leergeld en mantelzorgwaarderingen namen toe. Hierdoor werden onze inwoners gezonder, veerkrachtiger, minder eenzaam, zelfredzamer, ontlast en gewaardeerd en nam de kansen ongelijkheid iets af.
Niet gerealiseerde prestaties
Het aantal verwijzingen van Eerste-Lijns Medisch centrum (EMC) naar de welzijnsconsulent liep helaas achter met de doelstelling als gevolg van de corona. Inmiddels hebben wij actie ondernomen om de dalende lijn om te buigen
De aanvragen voor het jeugdcultuurfonds liepen dit jaar achter, door het opzetten van een campagne is het aantal deelnemers aan het einde van 2021 flink gestegen. Hierdoor kwamen we zo goed als uit op onze doelstelling. Doordat de jeugd hierdoor tijdelijk wat minder kon deelnemen aan sport of cultuur, konden zij hun eigen talenten minder goed ontdekken en ontwikkelen. De activiteiten starten gelukkig weer op.
De inwoners waren beperkt door de coronamaatregelen waardoor zij geen activiteiten konden opzetten om de saamhorigheid in de eigen omgeving te vergroten. Hierdoor maakten inwoners weinig gebruik van Ons Fonds in 2021. We zien gelukkig in de cijfers dat inwoners elkaar op een andere manier vonden, want de saamhorigheid en gevoelens van eenzaamheid bleven zo goed als stabiel.
Hoe hebben de gerealiseerde prestaties bijgedragen aan de beoogde maatschappelijke effecten?
Zie hierboven.