Doelstellingen

Doelstelling 3: Jeugdigen groeien zo veel als mogelijk thuis of in een gezinsachtige setting op

Doelstelling 3

Jeugdigen groeien zo veel als mogelijk thuis of in een gezinsachtige setting op.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2018

2019

2020

2021

3.1

Aantal jeugdigen pleegzorg / gezinshuizen

Regionale backoffice

65

73

72

85

85

3.2

Aantal jeugdigen in residentieel verblijf

Regionale backoffice

40

35

37

35

30

Doel

Verklaring van afwijking

3.2

Er wordt actief gestuurd op instroom in residentieel verblijf/ Instellingen voorkomen door sociaal team en de gecertificeerde instelling (SVMN). Daarvoor wordt samengewerkt met het expertiseteam YEPH en de Regionale Omdenk- en Experttafel Lekstroom (ROEL). Is uithuisplaatsing toch noodzakelijk dan wordt ingezet op (tijdelijke) plaatsing binnen meer gezinsachtige settings en pleeggezinnen.

Betrokkenheid verbonden partijen

Bij deze doelstelling zijn geen verbonden partijen betrokken.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • Om het aantal jeugdigen in residentieel verblijf te verminderen en hen zo thuis mogelijk te laten opgroeien, stuurden we actief op de verwijzingen jeugdhulp door het Sociaal Team Houten en Gecertificeerde instellingen (GIMinder jongeren kwamen dit jaar in een residentiële instelling (specialistisch verblijf aangeboden door YEPH). Dit komt mede door de effectieve inzet van het expertiseteam van YEPH en het Regionale Omdenk- en Expertteam Lekstroom (ROEL). Indien uithuisplaatsing wel noodzakelijk was, zetten we vaker in op plaatsing binnen een pleeggezin of een gezinshuis.
  • De regionale transformatieopdrachten (o.a. afbouw jeugdhulp met verblijf, 18-/18+ en ROEL) brachten we samen binnen het Lerend Netwerk Zorg voor Jeugd. De speerpunten en ontwikkelingen (pilot De Sleutelplaats, Opleiding ervaringsdeskundige ouders Lekstroom, Toekomstgericht werken op basis van de big 5) belegden we vanuit dit netwerk in de Inkoopstrategie jeugd 2022.   
  • Gemeente Houten organiseerde, als regionaal trekker van het thema verblijf, een regionale online wervingsbijeenkomst gezinsvormen.
  • We stimuleerden actief Buurtgezinnen om extra gezinnen te helpen die dit jaar vastliepen vanwege de gevolgen van de coronapandemie (o.a. lockdown en daarbij ontstane wachttijden in de jeugdhulpketen). Daarnaast bood Buurtgezinnen tijdens de lockdown actief ondersteuning aan kinderen met leerachterstanden, door middel van huiswerkbegeleiding door studenten.
  • Binnen de inkoop jeugdhulp 2022 e.v. stimuleren we het verdere transformatieproces: hulp die echt helpt; integraal, effectief en betaalbaar. De ontwikkelopgaven (verblijf voorkomen of nabij in gezinsachtige settingen plaatsen, integrale ambulante (en crisis) hulp en samenwerking onderwijs en jeugdhulp vormgeven) vragen een andere manier van denken en handelen van gemeenten, zorgaanbieders, onderwijs, huisartsen en andere verwijzers. Onderdeel van deze manier van werken is het vormgeven van (eenduidige) toeleiding (door sociaal team en andere verwijzers) en het vormgeven van casusregie (coördinatie van zorg). In 2021 stelden we de inkoopstrategie Jeugdhulp vast/ Deze dient als basis voor de uitwerking van de nieuwe inkoopcontracten vanaf 2023 ev.

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2018

2019

2020

2021

3.1

Aantal nieuwe koppelingen tussen vraag -en steungezinnen*

RBL

X

X

16

X

19

3

* Deze nieuwe indicator werd voorheen niet bijgehouden.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2022 14:12:33 met de export van 06/14/2022 13:58:45