Programma in vogelvlucht
Inleiding
Behaalde maatschappelijke doelen
Gerealiseerde maatschappelijke effecten (subdoelen)
Deelprogramma Wonen
Als opvolger van de Woonvisie 2016-2025 heeft de gemeenteraad, in december 2021 ingestemd met de Woonvisie 2021-2030. In deze visie zijn sociaal en duurzaam wonen en bouwen voor Houtenaren en betaalbare woningen belangrijke uitgangspunten. Met deze visie wordt richting gegeven aan het gewenste woningbouwprogramma van 4.750 woningen in de periode tot 2040. Voor ongeveer 1.000 woningen zijn al meer of minder concrete plannen, zodat de resterende opgave bestaat 3.750 woningen.
In 2021 zijn in gemeente Houten 128 nieuw gebouwde woningen opgeleverd. Het gaat om 80 eengezinswoningen en 48 appartementen. Dit aantal is lager dan gepland. Een en ander wordt veroorzaakt doordat een aantal projecten (begin) 2022 gerealiseerd worden zoals bijvoorbeeld . Eikenhout. Om de bouwstroom continuïteit te geven is in 2021 gestart met 7 locatie in het kader van het raadsvoorstel ‘blijven bouwen’. Hiermee wordt geprobeerd vertraging te voorkomen.
In najaar 2021 heeft de raad Motie 120 (Blijven bouwen, vertraging voorkomen) aangenomen. Op basis van dit besluit is een start gemaakt met het ontwikkelen van woningen op diverse locaties:
De appartementencomplexen in de sociale huur in De Kiem en Eikenhout zijn in aanbouw en worden in 2022 opgeleverd. In de kleine kernen zijn koopwoningen opgeleverd in De Wiese en Kerkebogerd en op enkele verspreid liggende locaties
Deelprogramma Commerciële voorzieningen
Winkelcentrum Het Rond.
Het leegstandspercentage is licht gedaald maar zit nog niet op het gewenste niveau. Om het winkelcentrum levendig te houden hebben we ingezet op herbestemming van leegstaande winkels, waarbij functies zoals wonen, werken, maatschappelijk, cultuur en recreatie tot de mogelijkheden behoren. In verband hiermee hebben wij in gezamenlijk een projectplan opgesteld en een subsidieaanvraag bij de provincie gedaan vanuit ‘versterking vitaliteit binnensteden’.
Winkelcentrum Castellum.
De situatie in winkelcentrum Castellum is een stuk rooskleuriger omdat hier naast horeca vooral dagelijkse winkels gevestigd zijn. Castellum heeft daardoor in 2021 veel minder te lijden gehad onder de coronacrisis, met uitzondering van de horeca en enkele niet-dagelijkse winkels. Daarbij is Castellum veel compacter van opzet.
Horeca.
De horeca sector heeft in 2021 zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis. Gelukkig zijn er in 2021 nauwelijks faillissementen geweest in de Houtense horeca, maar een aantal zaken heeft het zwaar, zeker ook als gevolg van de laatste lock down vlak voor Kerst. Om de horeca ondernemers te ondersteunen in deze zware tijden hebben wij begin 2022 actie ondernomen richting het rijk met een oproep om meer maatwerk te verrichten. Daarnaast heeft de raad in januari 2022 de motie ‘steuntje in de rug van de Houtense horeca’ aangenomen met als doel om ook in 2022 de horeca ondernemers lokaal extra (financieel) te steunen.
Deelprogramma Leefbaarheid
Het beheer en het onderhoud van de openbare ruimte hebben wij uitgevoerd volgens het beeldkwaliteitsplan zoals dat door de raad is vastgesteld.
Mede door de inzet van de wijkcoördinatoren zijn het aantal adoptielocaties en het aantal bewonersinitiatieven ten behoeve van de openbare ruimte in 2021 gestegen.
Deelprogramma Gebiedsonwikkeling
Om de woningbouwproductie (zie deelprogramma Wonen) te ondersteunen heeft de raad in de motie “blijven bouwen, vertraging voorkomen”, ons college gevraagd onderzoek te doen of er (zoek)locaties zijn in Houten, waar op relatief korte termijn, betaalbare woningen in de juiste doelgroepen gebouwd kunnen worden. Op 23 november 2021 is de aanpak hiervoor goed gekeurd.
Er zijn zeven locaties binnen de Rondweg aangewezen, waar 400 tot 500 woningen kunnen worden toegevoegd in de komende jaren.
In Houten Noord is de transformatie van de Beverakker wederom opgepakt in directe samenspraak met omwonenden. Uit dit interactieve proces is een advies gekomen tot herontwikkeling van de locatie. Vernieuwend is dat eerst de input van bewoners is opgehaald voordat begonnen wordt met de planvorming.
Op het Eiland van Schalkwijk hebben wij in 2021 gewerkt aan woningbouwinitiatieven en agrarische structuurversterking. Op onder meer de locatie Pothuizerweg is gewerkt aan het plan om woningbouw te realiseren, waarbij ook de combinatie wonen en zorg aan de orde is. Met onder meer kavelruil moet de agrarische structuurversterking gestalte krijgen en de Droom van Schalkwijk (een tehuis voor jongeren met matig/ernstig verstandelijke beperkingen) gerealiseerd worden.
Met inwoners van Schalkwijk hebben wij in 2021 gesprekken gevoerd over woningbouwplannen die aansluiten bij de behoefte van de bewoners op de langere termijn, daarbij wordt gedacht aan een locatie in de ‘Grote Driehoek’
Ook met inwoners van ’t Goy zijn wij in 2021 in overleg geweest over een volgende woningbouwlocatie.
Deelprogramma Duurzaamheid en energietransitie
De ambitie is een duurzaam Houten in 2040: klimaat- en energieneutraal, stil, schoon, klimaatproof, met volop groen en water, gesloten kringlopen en natuurlijk materiaalgebruik. In 2021 zijn diverse nieuwe beleidskaders vastgesteld, waarvan de uitvoering deze ambities een stap dichterbij brengen: de Transitievisie Warmte, het nieuwe beleidskader zonnevelden, de Regionale Energiestrategie en het Klimaatadaptatieplan. Tegelijkertijd zijn via de uitvoering van het eerder vastgestelde Water- en Rioleringsplan en Energieplan concrete acties ondernomen voor de verduurzaming van Houten.
In 2021 hebben wij stappen gezet in de uitwerking van de beleidskaders.
In januari 2021 is het energieteam van start gegaan, dat de lokale initiatieven van de Energietafel ondersteunt. Er zijn stappen gezet met een gezamenlijke communicatie-aanpak en gezamenlijke projecten, zoals zon op grote daken en collectieve inkoopacties.
Daarnaast hebben wij in 2021 de openbare ruimte geanalyseerd. Hierbij is inzicht ontstaan in zogenoemde zinloze verharding, die omgevormd kan worden naar groen. Als vervolgstap gaan wij vanaf 2022 met inzet van klimaatambassadeurs proberen om bij de inwoners draagvlak te krijgen op de omvorming naar groen zodat we de gewenste omzetting kunnen realiseren. In 2021 hebben de eerste inwoners dit beleid al in de praktijk omgezet en hun tuin ontsteend en vergroend
Ook hebben we subsidieregelingen opengesteld voor bewoners die een groen dak willen aanleggen of regenwater willen afkoppelen en infiltreren op eigen terrein. Wij hebben in 2021 bijna 200 aanvragen ontvangen en toegekend.
In 2021 is de proeftuin klimaatadaptieve maatregelen van start gegaan. Inwoners, bedrijven en de gemeente kunnen daar kennis maken met de mogelijkheden om de negatieve effecten van klimaatverandering beter op te vangen. Een leuke bijkomstigheid was dat de opening is verricht door minister Cora van Nieuwenhuizen
Op diverse parkeerplaatsen hebben wij geïnvesteerd in water passerende verharding
Voor Windpark Goyerbrug vernietigde de Raad van State in juli de vergunning. De rest van 2021 stond in het teken van beraad over het vervolg. Een besluit daarover is in 2022 aan de orde.
Op gebied van afval hebben wij In 2021 is onderzocht of via nascheiding het aandeel gescheiden PMD-afval verhoogd kan worden bij appartementen en in de wijk Castellum (beide inzameling met ondergrondse containers). De eerste resultaten zijn positief. Daarnaast hebben wij stappen gezet in het recyclen van luierafval.
Deelprogramma Landschap en recreatie
Op verschillende locaties hebben wij het landschap een impuls gegeven door onder meer aanplant van bomen en struiken.
Om Fort Honswijk gereed te maken voor herontwikkeling, hebben wij een flink bedrag geïnvesteerd in de restauratie van het Fort Honswijk.
Samen met Mooi ’t Goy hebben wij plannen gemaakt om een doorsteek te maken binnen een wandelroute rond het dorp. Voor de aanleg van een aantal bruggen om deze doorsteek te realiseren is budget vrijgemaakt. Wij zijn erg blij dat De Nieuwe Hollandse Waterlinie in is bijgeschreven op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Wij hebben ons actief hiervoor ingezet.
Deelprogramma Cultuurhistorie en archeologie
Voor de wijze waarop wij het cultureel erfgoed willen behouden en onderhouden hebben wij een visie opgesteld. Eind 2021 was de visie grotendeels klaar. Begin 2022 is/wordt deze aan de raad voorgelegd.
In samenwerking met de enkele betrokken inwoners van Houten hebben wij in 2021 weer een Open Monumentendag georganiseerd, vooral rond de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op het Eiland van Schalkwijk. Naast subsidie van de gemeente is er ook vanuit de samenleving op verschillende manieren (financieel) bijgedragen.
Niet gerealiseerde maatschappelijke effecten (subdoelen)
Bij de uitwerking van een aantal (bestemmings)plannen hebben wij in 2021 vertraging opgelopen. Bij de 2e berap hebben wij hier al melding van gemaakt. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar deelprogramma gebiedsgericht werken.
Voor Windpark Goyerbrug vernietigde de Raad van State in juli de vergunning. De rest van 2021 stond in het teken van beraad over het vervolg. Een besluit daarover is in 2022 aan de orde.
Prestaties
In de begroting zijn diverse prestatie-indicatoren opgenomen. Onderstaand wordt schematisch weergegeven welk percentage van de geplande prestatie-indicatoren is gerealiseerd.
Zoals uit bovenstaande grafiek blijkt is 73% gerealiseerd. De belangrijkste resultaten worden hieronder nader toegelicht.
Gerealiseerde prestaties
Zie hiervoor
Niet gerealiseerde prestaties
Zie hiervoor
Hoe hebben de gerealiseerde prestaties bijgedragen aan de beoogde maatschappelijke effecten?
Zie hiervoor